Poznaj KURKUMĘ 0
KURKUMA: samo zdrowie i odporność

Kurkuma to jedna z najbardziej znanych przypraw kuchennych. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę, że roślina ta ma właściwości zdrowotne. Zawarta w niej kurkumina wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Dzięki temu wspiera odporność i pomaga zapobiegać infekcjom wirusowym, bakteryjnym i grzybiczym.

Kurkuma i kurkumina

Kurkuma, a właściwie ostryż długi to roślina z rodziny imbirowatych. Jest uprawiana w krajach o klimacie tropikalnym. Ma wyrazisty smak i charakterystyczny pomarańczowy kolor. W Polsce jest znana i stosowana przede wszystkim jako aromatyczna przyprawa kuchenna. Wykorzystuje się ją również do barwienia kosmetyków oraz jako jeden ze składników perfum. Natomiast w medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej od lat leczono przy jej pomocy różne schorzenia. Dlatego kurkuma zainteresowała naukowców.

 

Badania dowiodły, że kurkuma zawiera liczne związki biologicznie czynne, które wpływają pozytywnie na zdrowie człowieka. Dzięki temu można wykorzystywać ją w celach leczniczych i profilaktycznych. Największe znaczenie dla organizmu ma kurkumina – polifenol, który wykazuje działanie przeciwzapalne, oczyszczające i przeciwutleniające. Stanowi ona zaledwie 3% kurkumy, ale to na niej skupia się większość eksperymentów naukowych i analiz. Wiadomo jednak, że reszta z około 300 substancji zawartych w kurkumie także nie pozostaje bez wpływu na zdrowie.

Kurkuma a odporność

Kurkumina zawarta w kurkumie podnosi poziom katelicydyny. Jest to peptyd występujący w neutrofilach, monocytach i limfocytach. Wykazuje właściwości bakteriobójcze w stosunku do wielu drobnoustrojów, nawet tych, z którymi organizm nie zetknął się nigdy wcześniej. Katelicydyna stymuluje układ immunologiczny i wpływa na gojenie się ran.

 

Kurkuma ma także silne właściwości przeciwzapalne. Substancje w niej zawarte hamują aktywację cytokin prozapalnych i niektórych enzymów biorących udział w procesie zapalnym. Badania potwierdzają, że może być stosowana w leczeniu chorób takich jak reumatyczne zapalenie stawów (B. Chandran, A. Goel) i nieswoiste zapalenia jelit.

Przeciwnowotworowe działanie kurkumy

Właściwości kurkumy badane są także pod względem jej działania antynowotworowego. Inspiracją do przeprowadzenia analiz stał się wskaźnik zachorowań na nowotwory w Indiach (gdzie kurkuma jest podstawową przyprawą), który jest zdecydowanie niższy, niż w innych krajach na świecie. Testy przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że kurkumina hamuje wzrost komórek nowotworowych, zmniejsza powstałe guzy, ogranicza tworzenie się przerzutów do innych narządów, a także wspomaga działanie chemioterapii i radioterapii.

 

Kurkuma może być stosowana także w profilaktyce nowotworów. Wykazuje ona działanie przeciwutleniające – usuwa wolne rodniki powstałe w wyniku procesów zachodzących w organizmie. To właśnie one są odpowiedzialne za uszkadzanie DNA i starzenie się komórek.

Kurkuma a praca mózgu

Za pozytywny wpływ na tkankę mózgową odpowiada inny składnik kurkumy – tumeron. Testy przeprowadzone przez niemieckich badaczy z Instytutu Medycyny i Neurofizjologii w Julich wykazały, że substancja ta pobudza namnażanie komórek nerwowych. Być może właściwość ta zostanie w przyszłości wykorzystana do leczenia urazów i chorób mózgu.

 

Natomiast regularne spożywanie kurkuminy poprawia pamięć oraz zmniejsza stany zapalne w tkance mózgowej, co z kolei może pomóc zapobiegać chorobie Alzheimera lub zmniejszyć objawy i opóźnić jej rozwój.

Kurkuma wspomaga pracę układu pokarmowego

Kurkumina działa również na układ pokarmowy. Zmniejsza ona wydzielanie kwasu żołądkowego, co ma duże znaczenie w zapobieganiu chorobie wrzodowej. Ponadto ochrania tkankę wątroby przed działaniem szkodliwych czynników (głównie alkoholu, leków i substancji zawartych w pożywieniu). Kurkuma pobudza wydzielanie żółci i enzymów trzustkowych, dzięki czemu wspomaga trawienie tłuszczów.

Kurkuma a cukrzyca

Eksperymentalne badania nad właściwościami kurkumy przeprowadzone w 2007 roku (zespół z Uniwersytetu Annamalai w Indiach), a następnie w 2009 roku (naukowcy z Uniwersytetu Auburn, USA) wykazały, że roślina ta może obniżać poziom cukru we krwi oraz, że kurkumina jest kilkaset razy silniejsza niż powszechnie stosowana w leczeniu cukrzycy metformina. Za takie działania odpowiada przede wszystkim wspomniane wcześniej przeciwzapalne działanie kurkumy.

Czy kurkuma jest pomocna w walce z depresją?

W 2014 roku na łamach magazynu Phytotherapy Research opublikowano wyniki badania przeprowadzonego na grupie 60 osób z objawami depresji. Wykazały one, że kurkumina jest niemal tak samo skuteczna jak leki przeciwdepresyjne. Ponadto była ona dobrze tolerowana przez pacjentów. Skuteczność kurkumy przy depresji potwierdziły także badania z 2017 roku.

 

Mechanizm działania kurkumy w walce z depresją nie został do końca poznany. Uważa się, że duże znaczenie mają jej właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Prawdopodobnie blokuje ona także enzym monoaminooksydazy oraz podnosi poziom dopaminy i serotoniny w mózgu.

 

 

 

Ze względu na potwierdzone działanie i właściwości kurkumy zalecane jest dodawanie jej do wszystkich potraw. Komitet WHO ds. Dodatków do Żywności dopuszcza spożycie dziennie 3 mg kurkuminy na kilogram masy ciała.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl